Skip to main content

Aanleverspecificaties

Een goed opgebouwd bestand is de basis voor een perfect eindproduct. De meest belangrijke aanleverspecificaties voor een goed drukklaar bestand vind je hieronder. Mocht je nog meer willen weten dan kun je altijd bellen of mailen, VIC staat graag voor je klaar!

cPDF:
Wij ontvangen bij voorkeur een drukklaar certified PDF/X-1 a:2001 bestand. Deze zorgt voor meer zekerheid en is special gemaakt voor de grafische sector. Een cPDF kan gegenereerd worden uit grafische programma’s zoals Adobe InDesign, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop of QuarkXpress 6. Andere programma’s als Word, Excel en Powerpoint zijn niet aan te raden. Het advies van VIC is om grafisch programma zoals InDesign te gebruiken of een vormgever in te schakelen, wij kunnen dat eventueel ook voor u verzorgen.

CMYK (4/0 of 4/4):
Een full color drukbestand dient opgebouwd te zijn uit CMYK, er dient geen RGB aanwezig te zijn. Plaats geen PMS kleuren als deze niet mee gedrukt hoeven te worden. Bij offset-druk graag geen zwaardere bedrukking dan 280% aanhouden (totaal bedrukking van C + M + Y + K)

Zwart bedrukking (1/0 of 1/1):
Bij zwart drukwerk dient het bestand alleen uit zwart opgebouwd te zijn. Let op, het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld zwarte teksten ziet maar dat de zwarte kleur toch opgebouwd is uit CMYK.

Afloop:
Elke pagina dient voorzien te zijn van 3 mm afloop (bleed) rondom. Zorg er ook voor dat een eventuele achtergrond of foto’s ook 3 mm van de pagina aflopen. Hierdoor voorkom je dat er een witte rand om je drukwerk kan komen te zitten na het nasnijden.

Foto’s en afbeeldingen:
Wij adviseren een minimale resolutie van 300 dpi aan te houden.
Een resolutie lager dan 240 dpi raden wij af omdat de afdrukkwaliteit korrelig en onscherp kan worden.

Snij- en vouwlijnen:
Graag het drukbestand voorzien van vouw en snijlijnen.

Kleur referentiebalk en printmarks:
Er hoeven geen kleur referentie balken of printmarks in het drukbestand te zitten. Staan deze er wel in, dan deze graag buiten de 3 mm bleed zetten.

Lijnen in je drukbestand:
Als er lijnen in je bestand zitten adviseren we om deze minimaal 0,25 mm dik te houden.
Zwarte teksten, lijntekeningen en grafieken kunnen het best uit alleen zwart opgebouwd te zijn. Hierdoor krijg je een strakker eindresultaat na het drukken.

Bar en QR-codes:
Bar en CR-codes dienen uit alleen zwart en uit een vector bestand te zijn opgebouwd. Daarnaast dient er geen bedrukking achter te staan.
Als dit niet het geval is bestaat de kans dat ze niet scanbaar zijn.

Diepzwart:
Wil je een extra diepe kleur zwart maken dan kan je deze opbouwen uit 40% Cyaan / 30% Magenta / 30% Yellow / 100% key (zwart). Dit hoeft niet voor teksten kleiner dan 15pt.deze alleen in zwart opmaken.

Wit op overdruk:
Wit mag niet op overdruk staan in je bestand. Dit zou uiteindelijk weg vallen bij het drukken.

Omslag:
We ontvangen graag een los drukbestand voor het cover, dit dient een bestand te zijn van het plano cover (met rug).
Bij een drukwerk productie met een rug (gebrocheerd of gebonden) zullen wij de maten van de rug aan je doorgeven.
Bij een hardcover boek zullen wij je een werktekening toe sturen met alle maten van het drukbestand voor het cover er in.
Wij adviseren om teksten 10 mm van de snij-lijnen af te houden en niet in de rillijnen of kneep te zetten.
Bij een softcoverboek zit er een extra rillijn op 4 mm na de rug op het front en het back cover.
Indien bij een sofcoverboek de binnenzijde van het cover bedrukt dient te worden ontvangen we hiervan ook graag een bestand (als spread).
Hierbij rekening houden dat de rug en de kneep geen bedrukking staat omdat hier lijm komt te zitten voor het binden. De kneep zit 4 mm links en rechts van de rug.
Als de binnenkant van het cover niet bedrukt is hoeft dit ook niet aangeleverd te worden.
Bij een geniete productie hoeft het cover niet apart aangeleverd te worden.

Schutbladen:
Indien de schutbladen niet bedrukt zijn hoeft hier geen drukbestand voor aangeleverd te worden.
Indien de schutbladen wel bedrukt dienen te worden ontvangen wij graag een los drukbestand hiervoor. Een hardcover of integraal gebonden boek heeft acht schutbladen. We dienen ook een drukbestand te ontvangen met de 8 schutbladen hierin, deze moeten ook op de juiste volgorde staan. Elke pagina mag los staan. Hierbij graag rekening houden dat de eerste en laatste pagina van het schutbladen geen bedrukking hebben, omdat deze zijdes gebruikt worden om tegen de binnenkant van het cover aan te plakken.

Binnenwerk:
Wij ontvangen graag een bestand voor het hele binnenwerk. De pagina’s dienen allemaal los (geen spreads) en op leesvolgorde te staan.
De eerste pagina van het binnenwerk is een rechter pagina. Doorgaans wordt dit ook pagina 1 genoemd. De laatste pagina is de linker pagina.
Het binnenwerk dient uit een veelvoud van 4 pagina’s te bestaan. Mocht je hier niet aan komen dan graag een aantal witte pagina’s aan je bestand toevoegen zodat het drukbestand uit een veelvoud van 4 pagina’s bestaat. De drukker weet dan ook waar de wit pagina’s geplaatst moeten worden.

UV spot, preeg of foliedruk:
Als je een extra afwerkings optie wilt op bijvoorbeeld het cover, zoals UV spot, een preeg of foliedruk dan ontvangen we hier graag een apart drukbestand voor. De maten van dit bestand dienen het zelfde formaat te hebben als het bestand van het plano cover.
In dit bestand dient de exacte positie waar de UV spot, preeg of folie druk staat, duidelijk aangegeven te worden. Dit mag aangegeven worden met vol vlakken, welke in een 100% kleur zijn opgebouwd. Hierin kan geen verloop zitten of een kleur welke minder dan 100% is.

Stansen, extra rillijnen of perforatielijnen:
Indien er een stans, extra rillijn of perforatie lijn in het drukwerk zit mag de positie er van aangegeven te worden met een extra toegevoegde kleur in het bestand.

Profielen:
Je bent zelf vrij om het juiste profiel te kiezen. Graag extra letten dat als er op ongecoat papier (bijvoorbeeld: houtvrij offset / romandrukpapier zoals Munken en Alto / lasergeschikt papier) er een ongecoat profiel gekozen worden.
Bij een gecoate papier soort (bijvoorbeeld: mat mc / silk mc / gesatineerd mc) dient er voor een gecoat profile gekozen te worden.
Een veel gebruikt profiel is bijvoorbeeld FORGA. Kies bij dit profile altijd voor de hoog mogelijkste versie.

Kleuren Proef:
Op elk beeldscherm waar je je drukbestand opent kunnen de kleuren er iets anders uit zien. Hierdoor is een standaard beeldscherm geen goede referentie voor de te drukken kleuren. Ook een print uit een printer kan afwijkend zijn in de te drukken kleuren. Hiervoor is het mogelijk om een ISO gecertificeerde kleuren drukproeven te maken, deze komt voor 98% overeen met de te drukken kleuren in offset. Vraag ons naar de mogelijkheden. In de planning hebben we extra tijd nodig om deze proeven te maken.

Hulp:
Zijn de bovengenoemde aanleverspecificaties je niet helemaal duidelijk?  Vraag ons gerust om hulp!
Bel 06 – 555 88 150 of mail:  info@VisionInCommunications.nl

Drukwerk aanleveren

VIC

Vision In Communications

M +31 (0) 6 555 88 150
T  +31 (0) 77 382 02 60

info@VisionInCommunications.nl